Wat is Handtherapie?
Handtherapie is een specialisatie van ergotherapie en fysiotherapie en bestaat vaak uit een combinatie van beide. Onze fysiotherapeuten en ergotherapeuten hebben hiervoor een speciale opleiding gehad en zijn deskundig op het gebied van:
- handaandoeningen
- anatomie van de hand
- wondgenezing
- ontwikkelingen binnen de handchirurgie
- het vervaardigen/aanmeten en waar nodig het bijstellen/aanpassen van (confectie-)spalken
- het gebruik van protheses
- het behandelen van blessures en aandoeningen
- het herkennen van complicaties.
Omdat een deel van de spieren van de hand hun oorsprong hebben in de onderarm en omdat de zenuwen die de hand besturen door de gehele arm lopen, houdt een handtherapeut zich niet alleen met de hand bezig, maar de gehele arm behoort tot zijn werkgebied.
Kan ik gratis parkeren bij jullie praktijk?
Ja, dat kan.
In Groningen en Delfzijl kunt u gratis parkeren aan de achterzijde van het gebouw.
In Winschoten kunt u gratis parkeren aan de voorzijde van het gebouw.
Wat moet ik doen om een afspraak af te zeggen en moet ik hiervoor betalen?
U kunt ons bellen om de afspraak af te zeggen wanneer u verhinderd bent.
Indien u bij verhindering tenminste 24 uur van tevoren afzegt wordt de gereserveerde tijd niet in rekening gebracht.
Is de praktijk te bereiken met het openbaar vervoer?
Alle 3 de vestigingen zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. U kunt 9292.nl raadplegen voor de mogelijkheden en de tijden.
Locatie Groningen ligt op loopafstand (5 min) van het centraal station.
Heb ik een verwijzing van mijn arts nodig?
U kunt terecht via DTE (directe toegankelijkheid ergotherapie) of DTF (directe toegankelijkheid fysiotherapie), dit betekent dat u geen papieren verwijzing nodig heeft. Wanneer u al bij een specialist in het ziekenhuis bent geweest is het voor ons wel fijn als u een verwijzing meeneemt. Dan hebben we zoveel mogelijk informatie om u goed te behandelen.
Kan ik zelf mijn therapeut kiezen?
Ja, dat kan, onder het kopje ‘Over ons’ kunt u zien welke handtherapeut op welke locatie werkt. Telefonisch kunt u, bij het maken van een afspraak, aangeven bij wie u graag onder behandeling wilt.
Wat moet ik meenemen naar de eerste behandeling?
Neemt naar de eerste afspraak uw identiteitsbewijs en een verwijzing mee wanneer u deze heeft. Wij hebben verbandmaterialen, handdoeken en tape in huis. Wanneer u vanuit het ziekenhuis speciale verbandmiddelen meegekregen heeft, dan kunt u deze meenemen. Als u al spalken heeft dan is het handig dat u deze meeneemt.
Hoe lang duurt een behandeling?
Gemiddeld duurt een behandeling 15-30 minuten. De intake duurt vaak langer, 30-50 minuten.
Vergoedt de zorgverzekeraar de behandelingen?
Dit kunt u vinden onder het kopje vergoedingen.
Mag ik autorijden met een spalk of gips?
U moet zelf inschatten of het veilig is om met een spalk of gips te rijden. Houd er rekening mee dat u niet verzekerd bent voor schade aan u of anderen wanneer u geen schriftelijke verklaring heeft van uw verzekeraar.
Kan de behandeling of onderzoek ook bij mijn thuis plaatsvinden?
Dit is mogelijk. Wanneer u slecht ter been bent bestaat de mogelijkheid dat we bij u thuis komen. Het is belangrijk dat de huisarts of specialist hier een verwijzing voor schrijft. Wanneer we een spalk voor u moeten maken is het wel handig dat u naar de praktijk komt. We hebben hiervoor een spalkenbak nodig, deze kunnen we niet meenemen naar uw huis. Gelukkig hoeft dit meestal maar eenmalig.
Hebben jullie een wachtlijst?
Wij hebben meestal geen wachtlijst. UWe streven ernaar dat u binnen 10 werkdagen na uw aanmelding bij ons terecht kunt. Op indicatie van uw huisarts of specialist kan de behandeling sneller opgestart worden.
Moet ik een spalk zelf betalen?
Niet alle verzekeraars vergoeden een spalk, het kan zijn dat u deze zelf moet betalen. We geven u altijd de keuze of u deze wilt aanschaffen. Als u dat wilt dan zijn de kosten meestal tussen de 30-50 euro.